Liedjes van Pluk

Liedjes van Pluk

Wim Rijnsburger heeft in samenwerking met Carel van Heijst (teksten) liedjes gemaakt over 'Pluk van de Petteflet' naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. Deze 10 Liedjes van Pluk en zijn vriendjes zijn opgenomen op CD en kunnen via e-mail of telefonisch besteld worden (zie CONTACT). De liedjes zijn geschikt voor alle kinderen van de basisschool en het liedje "Naar Zee" is specifiek voor kleuters geschreven. Om een indruk te krijgen hoe de liedjes klinken kunnen hieronder fragmenten worden beluisterd.

CD's kunnen worden besteld bij Wim Rijnsburger.

De opbrengst van de cd 'Pluk van de Petteflet' wordt gedoneerd aan
Musicians Without Borders
.

Meer lezen over hoe dit project tot stand kwam? Klik dan op het plusteken.

In 1989 werd er op de Basisschool “De Keerkring” in Schagen een project gehouden over het boek “Pluk van de Petteflet” van Annie M.G. Schmidt. Leerkracht Carel van Heijst kwam toen op het idee om zelf liedjes te gaan maken over het verhaal van Pluk. Ikzelf was als vrijwilliger wekelijks op de school aanwezig om met de kinderen te zingen en was onmiddellijk te porren voor dit idee. Het werd een creatieve en productieve samenwerking. Carel kwam regelmatig bij mij langs met een idee of een paar regels en nog diezelfde avond was de opzet voor een origineel nieuw liedje klaar en werkten we een paar andere liedjes verder uit. De liedjes werden meteen uitgeprobeerd met de kinderen en al gauw was Zaza een tophit zowel bij de kleintjes als in de bovenbouw.

Omdat de liedjes zo in de smaak vielen werd besloten om een cassettebandje van de liedjes te maken en die op de fancyfair te verkopen. Samen met een paar enthousiaste muzikanten-vrienden werd van de begeleidingsmuziek in twee avonden een twee sporen opname gemaakt. Wat was het geweldig om daarna met een groepje kinderen naar een “echte studio” te gaan en de liedjes in te zingen! Er zijn (schat ik) zo’n 200 cassettebandjes van deze eerste opname in eigen beheer geproduceerd en verspreid. Ondanks de primitieve kwaliteit van deze eerste opname en de niet altijd even goed verstaanbare teksten, word ik nog steeds gebeld als er een ramp is gebeurd en het geliefde bandje is vastgelopen of zoekgeraakt. Er is blijkbaar nog steeds belangstelling voor de 10 Liedjes van Pluk.

We hadden indertijd overigens keurig netjes Annie M.G. Schmidt benaderd. Zij heeft het bandje beluisterd en toestemming gegeven om de liedjes in het kader van de school te gebruiken en te verspreiden. Maar ondanks verschillende pogingen lukte het niet om uitgeverijen voor dit materiaal te interesseren en een professionele productie te maken. Ook het initiatief om – ter gelegenheid van de nieuwbouw van de Keerkring – de liedjes opnieuw op te nemen, werd enthousiast begonnen, maar strandde uiteindelijk door tijdgebrek, verhuizingen, opnametechnische complicaties en het ontbreken van een budget. Maar inmiddels was er op het gebied van opnametechniek heel veel gebeurd. Ik besloot daarom om de reeds opgenomen liedjes toch af te maken. De banden van de tweede opname bleken nog steeds te bestaan. Een groot probleem was echter dat deze banden op een tamelijk zeldzaam opname apparaat zijn gemaakt en dat dat apparaat inmiddels was veranderd van eigenaar…. Maar iemand wist ergens nog precies zo’n zelfde ding te staan en uiteindelijk waren we in staat om de opnames in de computer te zetten en af te mixen. Inmiddels hebben de kinderen die aan de opname meewerkten zelf alweer kinderen, dus de timing is perfect!

Het leuke van deze CD is de gevarieerdheid. Er staan typische kleuterdeunen op zoals “Naar zee”, een lekkere meezinger over “Zaza”, maar ook het in stevig rock tempo uitgevoerde “Meneer Pen” met het prachtige ballad als refrein, waarin grotere kinderen zich heerlijk in het verlangen naar de perfect veilige plek kunnen in- en uitleven. Elk liedje gaat over een scène in het originele verhaal van Pluk van de Petteflet. Zo is het verhaal van de Torteltuin die moet verdwijnen, vervat in een echte protestsong, die de sfeer van een milieu manifestatie op roept.

Er zijn heel veel mensen die ik wil bedanken voor hun grote of kleine maar essentiële bijdrage aan het tot stand komen van deze CD. Om te beginnen Carel, bedankt voor de onvergetelijke periode samen, toen de liedjes ontstonden. Ferdinand van Kalsbeek, Eddie de Bruin, Geert Schoonbeek, David Lingerak, Theo Broers en de kinderen van de Keerkring, bedankt voor je bijdrage aan de arrangementen en de eerste opname op de zolder van het conservatorium in Alkmaar. Joost, bedankt voor de muziek tekstverwerking. Gerard, Evert en Arco, bedankt voor jullie enthousiasme en onvergetelijke muzikale bijdrage aan de tweede opname. Gerard, Arco en Sander Klijn, bedankt voor je bijdrage aan de tamelijk complexe technische realisatie. En vooral gaat mijn dank uit naar de zangers van deze opname: Willemijn, Juschka, Alice, Marjolein, Anne, Floor, Violet, Naomi, en Lotte en naar Maaike Rijnsburger voor het instuderen van de liedjes met de kleinste zangertjes.

Wim Rijnsburger, januari 2010